خانه شکیلی (خانه عیسی خان)

واچینی خانه عیسی خان

مجموعه بوم گردی لوتکا اولین اقامتگاه بوم گردی گیلان در بندرانزلی و خانه شکیلی (خانه عیسی خان) اولین اقامتگاه این مجموعه است. خانه عیسی خان طی سال‌های ۱۳۴۴ تا ۱۳۴۶ ساخته شد و ۵۰ سال میزبان عیسی خان، همسرش و بچه‌ها و نوه‌ها بود. تلاش یکی از نوه‌های عیسی خان برای پیشگیری از تخریب خانه، ما را به روستای کوشالِ رودبنه در شهرستان سرسبز لاهیجان کشاند. وقتی به دیدن خانه رفتیم  هنوز زنبیل مادربزرگ بر دیوار خانه بود و خاطره‌ها بر در و دیوار و اثاثیه خانه نقش بسته بود. سال ساخت خانه که ۱۳۴۶ بود با گچ‌بری دستی بر دیوار بیرونی جیر اتاق  نقش داشت.

خانه واچینی شد و به بومگردی لوتکا  منتقل شد و در مقیاس کوچکتر و با تغییراتی در لوتکا بازچینی شد. کار آسانی نبود برای ما که کم تجربه بودیم و هنری که رو به فراموشی گذاشته بود و به سختی می‌شد استادکاران را یافت. اما خانه در نهایت ساخته شد. این خانه اولین خانه ماست که اکنون آن را خانه شکیلی می‌خوانیم. از آنجا که پی این خانه به صورت شکیلی است، به این نامش خواندیم تا یاآور این سبک خانه باشد.

چرا خانه را شکیلی نامیدیم؟

خصوصیات اقلیمی استان گیلان باعث شکل‌گیری گونه‌هایی خاص در معماری شده است. با توجه به موقعیت جغرافیایی گیلان، این منطقه به نواحی جلگه‌ای، کوهپایه‌ای، کوهستانی و ساحلی تقسیم می‌شود. یکی از بزرگترین معضلاتی که خانه‌ها در این اقلیم با آن روبرو هستند مسئله رطوبت است. از جمله راهکارهایی که معماران بومی برای مقابله با رطوبت بالارونده زمین بکار می‌بردند، بالا بردن کف بنا از سطح زمین و استفاده از عنصری به نام گربه‌رو یعنی پی شکیلی در خانه است.

در شمال کشور به دلیل فراوانی جنگل، برای ساخت پی‌های شکیلی از انواع چوب استفاده می‌شد. برای ساخت پی شکیلی خانه عیسی خان هم از چوب آزاد استفاده شده بود، چوبی سخت که میخ به سختی در آن فرو می‌رود. این پی‌ها هم بدون وارد شدن میخ ساخته می‌شدند. چوب‌ها روی هم قرار می‌گرفتند و هنگام زلزله بر روی هم می‌لغزیدند بدون اینکه هیچ آسیبی به خانه وارد شود. بچه‌های خانه عیسی خان تعریف می‌کنند که زمان زلزله رودبار وقتی به عیسی خان و همسرش سر زدند تا حالشان را جویا شوند، آنها حتی متوجه زلزله نشده بودند و در باغ مشغول کار بودند.

ما از چوب‌های پی خانه عیسی‌خان برای ساخت پی خانه شکیلی استفاده کردیم، تا ضمن داشتن پی محکم برای خانه، درخت دیگری بریده نشود.

اتاق دو (جیراتاق)- ظرفیت ۴ نفر

اتاق دو با ظرفیت ۴ نفر در طبقه اول (جیراتاق) خانه شکیلی قرار دارد. این اتاق به مساحت ۲۰ مترمربع، دارای ایوان ۳۰ متری در سه جانب خانه، ۲ تخت مجزا و دو دست رختخواب سنتی، پنکه و پشه بند برای تابستان و بخاری هیزمی و نفتی برای زمستان، سرویس بهداشتی فرنگی و دوش اختصاصی در بیرون از خانه و وعده صبحانه رایگان است.

اتاق یک (جورخانه)- ظرفیت ۶ نفر

اتاق یک (جورخانه) در واقع یک واحد در طبقه دوم خانه شکیلی است که شامل دو اتاق ۱۲ متری به همراه یک تلار (ایوان) غلام گرد با چشم اندازی زیبا در چهارسوی خانه است. این واحد اقامتی دارای یخچال، ۶ دست رختخواب سنتی، پنکه و پشه‌بند برای تابستان، و کرسی و بخاری نفتی برای زمستان، سرویس بهداشتی فرنگی و دوش اختصاصی در بیرون از خانه و وعده صبحانه رایگان است.

اتاق‌های خانه شکیلی

خانه شکیلی ما همانند خانه عیسی خان در دو طبقه ساخته شده است. اتاق شماره ۱ از اقامتگاه بومگردی لوتکا در طبقه دوم (جورخانه) این خانه قرار دارد که شامل دو اتاق کوچک ۱۲ متری و یک بالکن (تلار) غلام‌گرد است یعنی دور تا دور این واحد اقامتی ایوان قرار دارد.

اتاق شماره ۲ مجموعه در طبقه اول (جیراتاق) این خانه قرار دارد که یک اتاق بزرگ است با ایوانی سه جانبه.

این دو واحد از طریق پلکان مجزا، جدا شده‌اند. امکانات رفاهی اتاق‌ها یکسان است اما در طبقه دوم تلار (ایوان) بزرگتر و چشم‌انداز وسیع‌تر است.

خانه منطبق با معماری سنتی شرق گیلان ساخته شده است. برای حفظ این معماری، سرویس بهداشتی درست در پشت آن قرار دارد.

رزرو کنید