بندر انزلی را بشناسید

این شهر با تابستان‌های گرم و مرطوب و زمستان‌های معتدل، از سه بخش غربی یا انزلی، بخش میانی یا شبه جزیره میان پشته، و بخش شرقی به نام غازیان تشکیل می‌شود.

غازیان به وسیله دو پل بزرگ (انزلی و غازیان) به جزیره میان‌پشته در مرداب انزلی پیوند دارد. انزلی در مقایسه با دیگر شهرهای گیلان قدمت زیادی ندارد. تا مدتها آبادی انزلی جزو بخش تالش دولاب و یکی از روستاهای تابعه آن بود.

قایقرانی، ماهیگیری، پرنده‌نگری بر روی تالاب انزلی و گشت دریایی و تالابی از جمله جاذبه های انزلی است. گردش در بلوار ساحلی و بازدید از ‌تاسیسات اسکله، موج شکن، موزیک جیگا -محلی برای اجرای کنسرت موسیقی در زمان پیش از انقلاب که اکنون به حافظیه مشهور است، همچنین گردش در شهر و بازدید از گمرک شهر، شیلات، کاخ و باغ میان پشته، برج ساعت، شنبه بازار و بازار ماهی فروشان از دیگر جاذبه‌های گردشگری بندر انزلی است.

بندر انزلی

بندر انزلی معروف به دروازه اروپا مهمترین بندر ایران در ساحل دریای کاسپین است. این شهر در ساحل جنوب غربی دریای کاسپی، محل پیوستن تالاب به دریا و بر روی رسوبهای دلتایی آن قرار دارد.

پس از دریای خزر، مهم‌ترین جاذبه طبیعی شهر، تالاب بین‌المللی انزلی است؛ تالابی بزرگ متشکل از چند جزیره و شبه جزیره.

انزلی در مقایسه با دیگر شهرهای گیلان قدمت زیادی ندارد. تا مدتها آبادی انزلی جزو بخش تالش دولاب و یکی از روستاهای تابعه آن بود. اهمیت اصلی انزلی مربوط به موقعیت بندرگاهی آن است که امکان برقراری تجارت میان روسیه و ایران را فراهم می‌ساخت.

بندرانزلی از بسیاری جهات در رسیدن به تمدن جدید، در بین شهرهای ایران پیشگام  بوده است.

تور مجازی بندرانزلی

رزرو تور تالاب انزلی

تور تالاب انزلی جمعه‌ها از اقامت‌گاه بومگردی لوتکا پس از صرف صبحانه انجام می‌شود. این گشت ۱۰ ساعته از ۷ بامداد شروع و تا ۵ عصر ادامه دارد. ««جزئیات»»[contact-form-7 id=”1477″ title=”tour request”]

 

بندر انزلی کی اهمیت یافت؟

وجه تسمیه بندر انزلی

نام این منطقه به زمان پیش از آغاز شهرنشینی در آن برمی‌گردد. از میان تعریف‌های مختلف درباره واژه «انزلی»، مورد پذیرش‌ترین آن، معنی «انزل به معنی لنگر» و «انزلی = لنگرگاه» است.

متأسفانه روسها بندرانزلی را درسال ۱۸۰۵ میلادی (۱۱۸۴ شمسی) به آتش کشیدند، بنابراین قدمت انزلی و مردم آن مبهم است. با اینحال به نظر می‌رسد اهالی اولیه بندرانزلی را مهاجرینی تشکیل می‌دادند که به عنوان پایگاهی برای صید ماهی یا پناهگاهی  جهت فرار از امواج خروشان دریای کاسپین و مرداب، به این قطعه زمین وارد شدند و شاید اولین کسانی بودند که نخستین کومه‌ها را برپا کردند.

قبل از اهمیت یافتن این بندر، پیربازار که پیش بندر رشت و در ۱۰ کیلومتری شمال آن بود به عنوان لنگرگاه کشتی‌های تجاری اهمیت داشت. افزایش ظرفیت و حجم کشتیها از یک سو و و پر شدن تدریجی مسیرهای کشتیرانی در داخل تالاب انزلی از طرف دیگر، مشکلات زیادی برای رفت و آمد این کشتی‌ها ایجاد کرد. از همین رو بندرانزلی که در دهانه خروجی تالاب قرار داشت بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.

سیر تاریخی رشد بندرانزلی

قدیمی‌ترین نوشته درباره این بندر مربوط به سال ۸۶۳ هـ.ق است. در آن زمان این بندر دهکده‌ای کوچک بوده است. این منطقه از اوایل دوره صفویه، مورد توجه انگلیسی‌ها، روس‌ها و دولت مرکزی ایران که پایتخت آن قزوین بود، قرار گرفت.

انگلیسی‌ها در تجارت ابریشم گیلان، با دایر کردن شرکتی تجارتی در مسکو، راه رشت – انزلی – بادکوبه به اروپا را رونق بخشیدند و انزلی به عنوان «دورازه‌اروپا» معروف شد. از این زمان به بعد، ‌انزلی به تدریج به صورت توقف‌گاهی برای کشتی‌های تجاری و پلی میان رشت و اروپا قرار گفت و روز به روز بر رونق آن افزوده شد.

بندرانزلی به علت موقعیت خاص جغرافیائی، بهترین پناهگاه و لنگرگاه برای کشتی‌های تجاری و نزدیکترین و امن‌ترین راه بین ایران و اروپا، ازطریق روسیه درمسیر تجارت و محلی برای تخلیه و بارگیری کالای تجارتی و عبور مسافرین شد. چنانکه در زمان نادرشاه، انزلی پایگاهی جهت بارگیری برنج و سایر مایحتاج قشون نادری که در قفقاز می‌جنگیدند بوده است.

در عهد قاجاریه، تردد کشتیهای بادبانی  و بخاری به منظور حمل و نقل کالا خصوصاً حمل نفت که سابقه‌ای ۲۰۰ ساله دارد به اوج خود رسید و بندرانزلی به عنوان یکی از مهمترین بنادر سواحل جنوبی دریای خزر درآمد.

نخستین اقدامات عمرانی در انزلی از زمان خسروخان گرجی که حاکم گیلان بود از اوایل قرن نوزدهم شروع شد. پس از تحویل تأسیسات بندری به وسیله شوروی‌ها  در سال ۱۳۰۶ خورشیدی و با روی کار آمدن پهلوی اول و توجه وی به بندر انزلی، این بندر بازسازی و اسکله‌های جدیدی در انزلی و غازیان ساخته شد و اداره بندر و کشتی‌رانی مجهز شدند. انزلی امروز از زیباترین شهرهای گیلان و در عین حال یکی از فعالترین آنهاست.

جغرافیا و آب و هوای بندر

بندر انزلی در طول جغرافیایی ۴۹ درجه و ۲۸ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۷ درجه و ۲۸ دقیقه واقع شده‌است و ارتفاع آن از سطح دریا منهای ۲۶ متر است. این بندر در شمال با دریای کاسپین همسایه است. از سمت جنوب به شهر صومعه سرا، از غرب به رضوانشهر و از شرق به رشت نزدیک است.

با بررسی‌های زمین‌ شناسی، حدود ۱۵۰۰۰ سال پیش، جزیره‌ای از سطح آب دریای خزر، سربرآورد که بعدها به نام انزلی نامیده شد و به عنوان مهمترین بندر سواحل جنوبی دریای خزر و ایران معروف گردید.

این جزیره بر اثر فعل و انفعالات جوی و سایر عوامل طبیعی، به صورت حالیه از دو قسمت انزلی و غازیان شکل گرفت و کانالی بین این قسمت ایجاد گردید که آب چهار رودخانه از شرق (سوسرروگا ـ پیر بازارروگا ـ راست خاله ـ و نهنگ روگا) و یک رودخانه از غرب (شنبه بازارروگا) از طریق آن به دریا وارد می‌شود.

بندر انزلی از گذشته عنوان پر باران‌ترین شهر ایران را داشته‌است. بندر انزلی دارای آب و هوای مرطوب ساحلی می باشد. میزان بارندگی انزلی بسیار بالا بوده به طوری که سالیانه متوسط ۱۸۹۲ میلی متر بارندگی دارد بیشترین بارندگی در ماه‌های شهریور و مهر با ۴۴۰.۹ میلی متر گزارش گردیده است. میزان رطوبت نسبی سالیانه به طور متوسط حدود ۷۱ تا ۹۷ درصد و درجه حرارت محیط زیست بین ۳/۵ تا ۲۸ درجه سانتی گراد در نوسان بوده است. بندر انزلی بطور کلی تابستان های گرم و مرطوب و زمستان های ملایم دارد.

مردم انزلی چه مشاغلی دارند؟

در گذشته شغل اکثریت مردم بندر انزلی صیادی (ماهی‌گیری) بوده‌است. برنج کاری و کشاورزی نیز از دیگر مشاغل سنتی بندر انزلی محسوب می‌شود که کماکان در روستاهای شهرستان انزلی مرسوم است.

امروز مردم این شهر بیشتر به مشاغل اداری، دولتی و آزاد اشتغال دارند.

فعالیت‌های صیادی شیلات یا صیادان آزاد در کنار فعالیت‌های بندری، خدمات هتلداری و تاسیسات پذیرایی، برنج کاری و کشاورزی از جمله مهمترین بخش‌های فعال اقتصادی این شهر محسوب می‌شود.

منبع: کتاب گیلان، جلد دوم، ابراهیم اصلاح عربانی و دیگران، چاپ سوم، ۱۳۸۴.

ساکنان بندر انزلی چه کسانی هستند؟

بندر انزلی با ۱۱۸،۵۶۴ نفر در سال ۹۵ پر جمعیت‌ترین شهر گیلان پس از رشت است. جمعیت انزلی را گروه‌های قومی مختلف تشکیل می‌دهند از جمله گیلکها، ترکهای مهاجر از آذربایجان، مهاجرین روس، و تعدادی از اقلیت های دینی ارمنی، آسوری، یا مهاجران لهستانی که در این شهر ساکن شده اند.

ارمنی‌ها و مسلمانان از دیرباز در این شهر ساحلی زندگی مسالمت‌آمیزی بر مبنای همکاری، همیاری و احترام متقابل داشته‌اند. ارمنی‌ها در انزلی کلیسا و گورستان دارند که اکنون جزو بناهای تاریخی بندرانزلی محسوب می‌شوند. در گذشته جمعیت ارمنی‌های انزلی به ۴ هزار خانوار می‌رسید که امروزه شمار ارمنی‌های انزلی حدود ۲۳ خانوار و کمتر از ۵۰ نفر می‌رسد.

جاهای دیدنی بندر انزلی

  • گورستان لهستانی‌ها
  • کلیسای مریم مقدس
  • بقعه بی بی حوریه
  • آرامگاه آقاسید محمد نجفی
  • حمامهای قدیمی
  • تالاب‌ انزلی
  • منطقه حفاظت شده سیاکشم
  • منطقه حفاظت شده سرخانکل
  • مجموعه‌ عمارت‌ گمرک‌ و شیلات
  • پلهای انزلی (غازیان و میان پشته)
  • برج ساعت (مناره و فانوس قدیمی)
  • کاخ موزه میان پشته (موزه نظامی)
  • شنبه بازار و بازار ماهی فروشان
  • بازار گیلار و بازار آسیای میانه
  • بازار کاسپین
  • اسکله و بلوار ساحلی
  • موزیک جیگا
  • کشتی تفریحی میرزا کوچک خان
  • موج شکن
  • پیست تفریحی کارتینگ فرمولا

حصیر

حصیر زیراندازی نرم و سبک و گاه زبر و خشن است که از الیاف گیاهی بافته می‌شود و برگرفته از طبیعت است.

بازارهای هفتگی گیلان

در شمال ایران به‌ویژه در گیلان تشکیل بازارهای هفتگی سابقه‌ای طولانی دارد تا جایی که برخی از پژوهندگان احتمال می‌دهند رشد شهرنشینی در شمال ایران ارتباط نزدیکی به بازارهای روستایی داشته

اولسبلنگا و شاندرمن بهترین جاهای دیدنی ماسال

ییلاقات اولسبلانگا و شاندرمن زیباترین جاهای دیدنی ماسال هستند. ماسال کنار کوه‌های تالش قرار دارد و بعدِ رودبار دومین شهر مرتفع استان گیلان است.

تی‌تی کاروانسرا در سیاهکل گیلان

کاروانسرای قدیمی منسوب به خاندان صفوی؛ ساختمانی از سنگ رودخانه‌ای، آجر و ملات گچ و ساروج آرمیده در طبیعت زیبای سیاهکل.

جاذبه تالاب انزلی و ویژگی‌های آن

تالاب انزلی یا مرداب انزلی یکی از زیباترین و پرطرفدارترین مقاصد طبیعت‌گردیست که مأمن امنی را برای بسیاری از جانوران فراهم کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رزرو کنید