باقلا سبز

در مجموعه لوتکا، باقلا را نیمه دوم آذر و انتهای زمین نزدیک رودخانه که زمین مرطوب است، کاشتیم.

یک دلیل آن هم این است که به کسانی که بیماری فاویسم دارند و در مجاورت با باقلا دچار مشکل می‌شوند، آسیبی نرسد.

باقلا را کی و کجا بکاریم؟

باقلا محصول فصل خنک است و قادر است دمایی تا ۴- درجه سانتی گراد را تحمل کند، ولی بیش از این دما بوته آن خشک شده و از بین می‌رود.

دمای لازم برای سبز شدن بذر باقلا ۳/۵ تا ۹ درجه سانتی گراد است؛ بنابراین در گیلان که زمستان معتدل دارد، این گیاه را در پاییز کاشته و در بهار محصول آن را برداشت می‌کنیم. در مناطق کوهستانی هم در بهار کشت می‌شود.

باقلا نسبت به خشکی هوا خیلی حساس است مخصوصا در مرحله گل‌دهی. حساس‌ترین مرحله برای باقلا ۲۰ روز قبل از گل دادن آن است که در مقابل هوای سرد و بارانی و نور کم فوق العاده حساس می‌شود.

باقلا به علت دوره رشد طولانی و شاخ و برگ زیاد، احتیاج زیادی به آب دارد. بنابراین رطوبت کافی زمین از شرایط اولیه کشت موفقیت آمیز این گیاه است به همین دلیل کاشت این گیاه در زمین‌های مرطوب به خصوص خاک‌های رسی و هوموسی که رطوبت را در خود نگه می‌دارند نتیجه خوبی می‌دهد.

در طول مدت رشد ۲ مرتبه خاک بین ردیف‌ها را سیخک زده و علف‌های هرز را وجین میکنند و پای بوته‌ها را خاک می‌دهند.

باقلا سبز

در گیلان به باقلا، باقلا مازندرانی یا باقلا سبز می‌گوییم تا با پاچ باقلا اشتباه گرفته نشود. این نوع باقلا را به صورت خام در کنار غذا به ویژه با کباب می‌خوریم یا با آن باقلا کوکو تهیه می‌کنیم.

باقلا گیاهی یک‌ساله و ساقه‌ی آن راست، ایستاده و توخالی است. طول بوته‌ی آن شاید از ۱.۵ متر هم تجاوز کند اما اگر به صورت ارگانیک کشت شود تا ۸۰ سانتیمتر می‌رسد.

برگ‌های باقلا به‌صورت متناوب روی ساقه قرار دارند و گل آن خودگشن است و به رنگ‌های سفید یا ارغوانی دیده می‌شود.

گلهای باقلا از جوانه‌های جانبی  برگ ها به وجود می‌آیندغلاف آن گوشتی، متورم و طول آن بین ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متر متغیر است. هر غلاف باقلا ۲ تا ۶ عدد بذر دارد.

هر بذر آن ممکن است تا ۲.۵ سانتیمتر طول داشته باشد که باز هم اندازه آن به شیوه کشت و بذر آن برمی‌گردد.

کناره‌های خزر بهترین مکان برای کاشت باقلا در ایران است. باقلا در بیش از ۵۰ کشور جهان کشت می‌شود و میزان تولید آن در جهان بیش از ۳۷ میلیون تن است که ۴۶ هزار تن به ایران تعلق دارد (مقام دوازدهم هستیم).

یکی از اقدامات مجموعه لوتکا، ایجاد باغچه گیلانی است که در آن علاوه بر سبزیجات فصلی محلی، نهال درختان مثمر مثل انار جنگلی، آلو جنگلی و خوج (گلابی محلی) و نهال برخی درختان بومی غیرمثمر از گونه‌های گیاهی جنگل‌های مختلط کاسپینی-هیرکانی مانند توسکا، بلوط، لیلکی (اقاقیا)، دار تالاب (سرو مرداب)، ون (زبان گنجشک)، کاشته شده است.

چطور بکاریم؟

باقلا را به دو صورت کاشت مستقیم بذر در زمین و  کاشت به صورت نشا برای زودرس کردن می‌کارند. معمولا قبل از کاشت، بذر‌ها را باید به مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت در آب ولرم می‌خیسانند تا زودتر سبز شوند. قبل از کاشت باقلا باید زمین را شخم زد. در کاشت باقلا قبل از کاشت بذر، زمین را آبیاری کرده و بعد بذر را می‌کارند.

باقلا را در ردیف‌هایی که ۵۰ تا ۷۰ سانتی‌متر از یکدیگر فاصله دارند، می‌کارند. فاصله‌ی دو بوته ی باقلا ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر است و بذر آن در عمق ۵ تا  ۸ سانتیمتری خاک کاشته می‌شود. مدت زمان لازم از کاشت تا برداشت حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ روز است.

کی برداشت کنیم؟

برداشت باقلا به دو صورت است؛ باقلا در غلاف کاملا رشد کرده و هنوز سبز است، قبل از خشک شدن غلاف باید آن را برداشت کرد. در حالت دوم پس از خشک شدن غلاف روی بوته ها، تمام بوته‌ها را کنده و در محلی خرمن می‌کنند. از بذر‌های درشت و سالم پس از رسیدن بر حسب نیاز مقداری را جمع آوری کرده و از غلاف‌ها خارج می‌سازند و در محل خشک و مناسبی در ظروف مناسب نگهداری می‌کنند.

خواص باقلا

باقلا منبع تأمین فیبر مناسب است و به دلیل بالا بودن میزان پروتئین، می‌تواند همراه با برنج به یک غذای کامل تبدیل شود. کلسیم و پتاسیم موجود در باقلا می‌تواند از بروز پوکی استخوان جلوگیری کند و به کنترل فشارخون بالا کمک می‌کند. اما تحریک‌کننده اصلی بیماری فاویسم است.

از کاشت تا مصرف باقلا، بفرمایید باقلا کوکو!

گیلانگردی با همرکابان سبز انزلی

گروه دوچرخه سواری همرکابان سبز بندرانزلی بیش از ۳۰۰ برنامه مختلف برگزار کرده‌اند و میزبان سایکل‌توریست‌های داخلی و خارجی بوده‌اند.

شب چله

در تابستان مردم باید در بیجار کشاورزی می‌کردند و اعتقاد داشتند خوردن هندوانه در شب یلدا تشنگی کار در بیجار را رفع می‌کند.

اولسبلنگا و شاندرمن بهترین جاهای دیدنی ماسال

ییلاقات اولسبلانگا و شاندرمن زیباترین جاهای دیدنی ماسال هستند. ماسال کنار کوه‌های تالش قرار دارد و بعدِ رودبار دومین شهر مرتفع استان گیلان است.

پل چوبی کیاشهر

بر روی تالاب کیاشهر پل چوبی کیاشهر به طول ۷۰۰ متر و عرض ۲.۵ متر ساخته شده که زیبایی تالاب را بیشتر کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رزرو کنید