بازارهای هفتگی گیلان

بازار خشکبیجار

بازار هفتگی خشکبیجار

بازار هفتگی خشکبیجار در ۱۲ کیلومتری خمام قرار دارد و فاصله‌اش با اقامتگاه لوتکا ۸ کیلوکتر (۱۵ دقیقه) است هفته‌ای دوبار، دوشنبه و چهارشنبه در مرکز این شهر دایر است. اگر به گیلان سفر می کنید، این بازار از جمله بازارهای هفتگی با قیمت‌های مناسب است.

 

 

در شمال ایران به‌ویژه در گیلان تشکیل بازارهای هفتگی سابقه‌ای طولانی دارد تا جایی که برخی از پژوهندگان احتمال می‌دهند رشد شهرنشینی در شمال ایران ارتباط نزدیکی به بازارهای روستایی داشته و پایه‌های نخستین شهرها و شهرک‌های شمال (جنوب دریای کاسپین) بر این بازارها گذاشته شده باشد. هم اکنون آبادی‌هایی وجود دارند که به نام جمعه‌بازار و دوشنبه‌بازار خوانده می‌شوند. بی‌شبهه بازارهای هفتگی در احداث این آبادی‌ها مؤثر بوده‌اند.

بازار هفتگی

اگر به گیلان سفر کرده‌اید ممکن است از بازارهای هفتگی گیلان دیدن کرده باشید. این بازارها بی‌شک یکی از جاهای دیدنی گیلان است که می‌توانید سوغات خود از این سرزمین را با قیمت مناسب از آنها خریداری کنید.

عنوان بازار هفتگی یا دوره‌ای شکل ویژه‌ای از بازار است که در جوامع روستایی نشان‌دهنده و دربرگیرنده روابط اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی روستاییان است.

بازار آستانه

بازار هفتگی آستانه

بازارهای هفتگی آستانه اشرفیه در روزهای دوشنبه و پنج شنبه تشکیل می شود. برنج، کنف، ابریشم و بادام زمینی که مهمترین محصولاتی است که در این بازار محلی عرضه می‌شود. تعداد فروشندگان زن در این بازارها قابل توجه است. اغلب آنها کالاهایی از قبیل مرغ، تخم مرغ و انواع سبزی‌ها را به بازار عرضه می کنند. اغلب فروشندگان از شرق گیلان به آستانه می‌آیند. در این بازارها صنایع دستی خصوصا محصولات حصیربافی، مرواربافی و سفال گیلان به فروش می‌رسد.

 

بازار انزلی

شنبه بازار انزلی

قدمت شنبه بازار انزلی به هفت دهه پیش می‌رسد. از روستاهای اطراف انزلی و شهرهای دور و نزدیک گیلان، محصولات خود اعم از میوه و سبزی و صیفی تا حصیر و زنبیل و دست بافته‌های زیبای پشمین را به این بازار می‌ آوردند. ماهی، ماکیان، زیتون، سبزیجات، صیفی‌جات، ترشی‌های محلی، برنج، کلوخ نمک، روناس، پنیر محلی سیاه‌مزگی، پنیر خاکی، کره ماسال، کدوی محلی، ماهی شور و دودی، مغز حلوا و … از تولیدات روستایی است که در این بازار به فروش می‌رسد.

 

 

 

عملکرد اقتصادی بازارهای هفتگی

بازارهای هفتگی گیلان مناسب‌ترین مکان برای خریدوفروش بدون واسطه و خالی گذاشتن جیب دلالان است. این بازارها معمولا هفته‌ای یک یا دوبار برگزار می‌شوند. زمین بازار که معمولا مربع شکل است همه جا با ردیف‌های مغازه‌های دائمی احاطه شده است که در روزهای بازار برای آنها نیز منفعت دارد. کسبه عموماً گیلک و در غرب گیلان علاوه بر گیلک، تالش و ترک خلخالند.

هنوز هم دادوستد در برخی روستاها به‌صورت تهاتری (مبادله کالا به کالا) انجام می‌شود و تا سال‌های اخیر در بازارهای هفتگی نرخ‌گذاری هم معمول نبوده است. روابط انسانی و اخلاقی پایه‌های محکم‌تری داشت و موجب اعتماد میان خریدار و فروشنده بود چون مشتری و فروشنده تماس مداوم با هم داشتند.

روستایی و بازار

روستایی نخستین فروشنده بازار هفتگی است. غالبا بازارهای روز هنگام ظهر به کار خود پایان می‌دهند تا روستاییان که از نقاط دورتر آمده‌اند قبل از غروب آفتاب به خانه خود برسند. گاهی فروشندگان محلی محصولات را ارزان‌تر خریداری کرده و به قیمت بالاتر می‌فروشند.

اجناسی که در بازارهای هفتگی عرضه می‌شود به نیازمندی‌های هر محدوده بستگی دارد. از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در این بازارها پیدا می‌شود؛‌ محصولات محلی از قبیل انواع نان محلی، پرتقال، به، ازگیل، خرمالو، گلابی‌های محلی(خوج)، نارنگی و مواد غذایی مانند ماهی تازه، ماهی شور، پنیر، ماست، دوغ، ترشیجات و پوشاک به همراه وسایل خانگی و ابزار کشاورزی، وسایل زینتی و محصولات دیگر. در برخی از بازارها، فروش دام از قبیل گاو، گوسفند و اسب نیز متداول است. به طوری که بازار فروش دام همیشه از بخش‌های شلوغ و پرطرفدار و پردرآمد بازار بوده است. در املش روزهای بازار را گالش بازار می‌گویند. این بازار هرگز تعطیل نمی‌شود. برخی از کارگران مزد خود را در بازار دریافت می‌کنند. کارفرمایان خرده‌پا به اتفاق کارگران محصولات خود را به بازار می‌برند و بعد از فروش مزد کارگران را می‌دهند.

نقش اجتماعی و سیاسی بازارهای هفتگی چگونه است؟

بازار گیلانی جدا از عملکرد اقتصادی نقش‌های بسیار مهم اجتماعی دارد. دهقانان در این بازارها شرکت می‌کنند نه فقط برای این‌که اجناس را خریدوفروش کنند بلکه برای این‌که اطلاعات مبادله کنند، خویشان یا دوستان را ببینند، یا صرفاً از محیط سرزنده بازار لذت ببرند. برخی وجود این بازارها را در بیداری دهقانان و اوج‌گیری نهضت‌های روستایی و جنبش‌های گیلان از جمله قیام جنگل موثر می‌دانند.

قهوه‌خانه در تمام روز بازار پر جنب‌وجوش است. این محل امروز هم مانند گذشته پاتوق کشاورزان است. در گذشته برخی از بازارهای هفتگی محل رسیدگی به اختلافات بود و دادگاهی که با شرکت ریش‌سفیدان و معتمدان بازار تشکیل می‌شد به این دعاوی رسیدگی می‌کرد.

بازارهای هفتگی نزدیک بومگردی لوتکا

پیر بازار: شنبه بازار

۲۵ کیلومتر (۳۵ دقیقه)

لولمان (پیربست لولمان):‌ یکشنبه بازار و چهارشنبه بازار

۲۷ کیلومتر (۴۰ دقیقه)

کیاشهر: (حسن کیاده): چهارشنبه بازار

۲۸ کیلومتر (۴۰ دقیقه)

بندر انزلی: شنبه بازار

۳۴ کیلومتر (۴۸ دقیقه)

آستانه اشرفیه: دوشنبه بازار- پنجشنبه بازار

۳۵ کیلومتر (۵۱ دقیقه)

هنده خاله:‌دوشنبه بازار

۳۹ کیلومتر (۵۱ دقیقه)

دستک: یکشنبه بازار

۴۶ کیلومتر (۵۸ دقیقه)

خشکبیجار: دوشنبه و پنجشنبه بازار

۸ کیلومتر (۱۵ دقیقه)

خمام: یکشنبه بازار و پنجشنبه بازار (بازار زنان)

۱۰ کیلومتر (۲۰ دقیقه)

حسن رود: چهارشنبه بازار

۱۴ کیلومتر (۲۰ دقیقه)

چوکام: چهارشنبه بازار نیم روزی

۱۵ کیلومتر (۲۲ دقیقه)

جور شر (لشت نشا): شنبه بازار-سه شنبه بازار

۱۹ کیلومتر (۳۰ دقیقه)

کوچصفهان: یکشنبه بازار و چهارشنبه بازار

۲۱ کیلومتر (۳۴ دقیقه)

زیبا کنار: پنجشنبه بازار

۲۰ کیلومتر (۳۰ دقیقه)

حصیر

حصیر زیراندازی نرم و سبک و گاه زبر و خشن است که از الیاف گیاهی بافته می‌شود و برگرفته از طبیعت است.

لاهیجان کهن دیار گیلک‌نشین

در لاهیجان زیبایی‌های طبیعت و شهرسازی همدیگر را تکمیل کرده‌اند. موقعیت جغرافیایی این شهر در ناحیه پایکوهی که تپه‌ماهورهای آن را بوته‌های همیشه سبز چای، در ردیف‌کاری‌های منظم هندسی پوشانده است

پارک ملی بوجاق

پارک ملى بوجاق سایت مهم پرنده‌‌نگری کشور معرفی شده و پناهگاه امن و محیطى طبیعى براى زندگى ۲۳۹ گونه پرنده مهاجر است

جاذبه تالاب انزلی و ویژگی‌های آن

تالاب انزلی یا مرداب انزلی یکی از زیباترین و پرطرفدارترین مقاصد طبیعت‌گردیست که مأمن امنی را برای بسیاری از جانوران فراهم کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رزرو کنید